Niçin iş değiştiriyoruz?

 

Önce insan niçin iş değiştirir ona bakalım:

Birincisi çalışmakta olduğundan işten daha iyi şartlarda bir iş teklifi almıştır. Maddi ve sosyal imkanları daha iyi. Daha üst bir görev olabilir. İkincisi çalışmakta olduğunuz yere ilişkin sıkıntılarınız vardır. Bunlar bir üstünüzdeki kişiyle olabilir, organizasyon yapısı ile ilgili olabilir, maddi ve sosyal imkanlarla ilgili olabilir.

Her iki grup altında yukarıda belirtmiş olduklarıma ek birçok alt madde yazabiliriz. Hangi nedenle olursa olsun bir iş bulunması yada iş teklifi alınması birilerinin bizi birlikte çalışılmaya uygun görmesinden kaynaklanmaktadır. Yine gazete , internet v.b. yollarla başvurulan işlerde işe kabul aşamasına gelmek bireyin iş için uygun görülmesindendir, aksi takdirde o aşamaya gelemezdi. İş yaşamım boyunca işinden memnun çok az insan tanıdım. Genelde dert yanarlar. Herkesin kendine göre haklı nedenleri vardır. Ancak bazıları uzun yıllar aynı yerde çalışırken bazılarıda gelen bir teklifi fırsat olarak görüp işini değiştirir. Gelen teklif bir fırsat gibi gözüksede aslında onun bizim için olumlu olup olmadığını yine zaman gösterecektir.İş değiştirirken Konficyus'un "seveceğiniz bir iş seçerseniz yaşamda bir an bile çalışmış ve yorulmuş olmazsınız” sözünü nedense hep unuturuz.

İnsanlar niçin iş değiştirmez bir düşünelim.

1) Yeni bir yere adapte olmaktan orda kendilerini kanıtlamaktan korkarlar. Bunlar rahatı severler. "Burada herşey yolunda iken (mırın kırın edecekleri nedenler var ama hepsi o zaman önemini yitirir) şimdi iş değiştirmeye ne gerek var ki " diyerek mevcut işlerinde çalışmayı sürdürürler.

2) Yeni işin koşulları var olandan daha iyi değildir. 

3) Yeni iş koşulları var olandan iyi olsa bile istedikleri kadar iyi değildir. 

4) Ailevi ve sağlık gibi faktörler de değerlendirmede önem kazanır. 

5) Aslında iş ararlar fakat bulamazlar. 

6) Herşey öyle yolundaki niye iş değiştirsinler.

Kendi geleceğimizi başkalarına bırakmayalım diye çaba sarf ediyoruz ancak şansın bizlere yardım etmesi de önemli sanırım. Türkiye'de siz biryerde kalmak istesenizde bazen öyle koşullar oluyor ki sizin orada kalmanız inkansız haline geliyor. Kriz dışındaki faktörlerden bahsediyorum. Bir yerde görüşmeye gidiyorsunuz. Size oradaki yöneticiler zamana baglı bazı vaatlerde bulunuyorlar. Sizden beklenileni yapıyorsunuz. Aslında önünüze bir kariyer planı konulmasa da işinizi en iyi şekilde zaten yapacaksınız. Kariyer planı sadece işi kabul etme sürecinizde etkili oluyor. Fakat yönetim değişiyor ümitler başka işe yada ilerli yıllardaki terfi/zam dönemlerine kalıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder